Pieter neemt zijn nieuwe videoclip op! Waarom is Zwarte Piet zwart? En hoe zit het met het milieu in Malta en Duitsland? Kijk hier naar de Week van Karrewiet!
Allerzielen is een hoogtijdag uit de westerserooms-katholieke traditie. Hij wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf. Er worden in familiekring soms ook nog wafels of pannenkoeken gebakken. In veel parochies is het gebruikelijk dat als er een parochiaan uit de kerk wordt begraven er een kruisje wordt opgehangen met daarop de naam van de overledene. Op de eerstvolgende Allerzielen komt de familie van de overledene naar de mis om het kruisje in ontvangst te nemen
Frans-Jozef verlangt naar rust. Hij is alleen, eindelijk helemaal alleen. Hij is de laatste man en kijkt rustig terug naar het verleden, waarin alles druk en luid was. Hij geniet van de vrijheid. Met niemand in de buurt om zich voor te schamen, laat Frans-Jozef zich helemaal gaan.
Niet altijd is er bij bliksem een vonk (bliksemschicht) zichtbaar. Ziet men alleen de wolken oplichten, dan spreekt men van weerlicht.
Bliksem is gevaarlijk. Het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer dichtbij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt. Het gevaar om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is relatief gering, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Gemiddeld worden in Nederland vijf mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen. Vroeger lag dit aantal nog veel hoger: er werden honderd jaar geleden gemiddeld zo'n 20 mensen per jaar dodelijk getroffen in Nederland.
Een gewoon stuk ijzer of staal kan in een magneet veranderen, als het door de bliksem geraakt wordt.
De binnenkant van de bliksem is heter dan het oppervlak van de zon (die is 5780 K (5507 °C)).