zondag 15 september 2013

Scheetje gelaten ? Geen probleem !

Wist je dat je gemiddeld 15 winden per dag laat? Nee, dat is misschien maar goed ook. Want dat betekent waarschijnlijk dat je ze niet tegenhoudt. En dat is weer beter voor je gezondheid!
Volgens het tijdschrift gezondNU kan het inhouden van winden leiden tot uitstulpingen van de darmen. Bovendien kunnen de giftige darmgassen wanneer ze in de bloedbaan worden opgenomen klachten veroorzaken als vermoeidheid en hoofdpijn.
Wie veel winden laat heeft geen problemen met zijn darmen, maar eerder met zijn eetgedrag. Als je bijvoorbeeld gehaast eet en slecht kauwt, bezorg je je darmen overwerk. De winderigheid die daarmee gepaard gaat, leidt ook tot een opgeblazen gevoel en opboeren.
En dan nog even een wijze les over de geur en het geluid van de scheet (jawel!)
Stinken je winden naar rotte eieren? Dan heb je te kampen met een slechte eiwitvertering als gevolg van een overschot aan dierlijke eiwitten. Een zurig ruikende wind is het gevolg van gisting in de darmen en dat komt weer omdat je te veel koolhydraten zoals suikers, hebt gegeten.
Gisting kan ook ontstaan als je fruit ná de maaltijd eet of fruit en rauwkost gecombineerd eet. 
Ook aan het geluid van een wind valt het een en ander af te lezen.  Een zachte wind duidt op een vetverteringsprobleem. Harde scheten wijzen op een slechte koolhydraatvertering. Het is maar dat je het weet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten