zondag 12 januari 2014

Dashcam

Een dashcam of dashboardcamera is een videocamera die boven het dashboard van een auto wordt geplaatst om door de voorruit te filmen.
Een dashcam kan helpen om bewijs aan te voeren voor de verzekering. In Rusland wordt het verplicht door de verzekeringsmaatschappijen om een dashcam te gebruiken, aangezien daar veel fraude voorkomt in het verkeer.
Volgens de Russische Nationaal Product Association worden dashcams beschouwd als product van het jaar 2013. Binnen Rusland wordt door grote verzekeringsmaatschappijen voldoende, duidelijk en begrijpelijk video materiaal geclassificeerd als onmiskenbaar bewijs en in de meeste gevallen kort de indiening van een video van het auto-ongeluk het proces van betaling in van 6 tot 2 weken.
Dashcams zijn er in alle soorten en maten en worden veelal geproduceerd in China en Zuid-Korea. Tegenwoordig zijn er ook dashcams verkrijgbaar die zowel vóór als achter de auto kunnen filmen. Dit is vooral handig bij aanrijdingen van achter.

Het filmen met een dashcam in Belgie en Nederland is legaal [1][2] en valt onder de vrije nieuwsgaring. Bij publicatie van een video, opgenomen met een dashcam, is het wel zaak dat personen in de video onherkenbaar worden gemaakt of dient duidelijk te worden gemaakt waarom de herkenbaarheid belangrijker is dan de privacy. [3]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten