zondag 12 januari 2014

Maanlanding

Men spreekt van een maanlanding wanneer een door de mens gemaakt ruimteschipbemand of onbemand, op de maan neerkomt. De eerste succesvolle missie naar de maan was de Loena 2 missie van de Sovjet-Unie. De eerste succesvolle missie naar de maan met een bemanning aan boord was de Apollo 11 missie van de Verenigde Staten.

Lanceer zelf de Apollo 11 : http://wechoosethemoon.org/


Het ongeval met de Apollo 13

Twee dagen na de lancering ontplofte op 13 april een zuurstoftank, waardoor de bemanning feitelijk schipbreuk leed in de ruimte. Commandant Jim Lovell sprak beheerst de historische woorden: "Okay Houston, we've had a problem".[1] Pas tegen het einde van de reis, toen de servicemodule werd afgestoten, kreeg de bemanning de mogelijkheid foto's te maken waaruit de schade bleek. Zuurstoftank 2 was ontploft en daarbij was een ventiel van zuurstoftank 1 beschadigd, waardoor in een paar uur de hele zuurstofvoorraad verloren was gegaan. Daardoor was geen water meer beschikbaar en geen energie. Bovendien kon de raketmotor niet meer gebruikt worden. De antenne voor de verbinding met de aarde, die ook deel uitmaakte van de servicemodule, was gelukkig onbeschadigd.
Op het moment dat de ontploffing zich voordeed, bevond Apollo 13 zich tussen de aarde en de maan. De landing op de maan was nog niet ingezet, en de maanlander was dus nog aangekoppeld. Deze kon nu worden gebruikt om elektriciteit, water en zuurstof te leveren. Bovendien werd de motor van de maanlander (van de daaltrap) gebruikt om terug op aarde te komen. De maanlanding was echter niet langer mogelijk.

Het ongeval met de Challenger

De Challenger was de tweede van de vijf spaceshuttles die gebouwd zijn. Op 28 januari 1986 viel de Challenger 73 seconden na de lancering uit elkaar, waarbij alle zeven bemanningsleden omkwamen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten