zondag 12 januari 2014

de komeet Halley

File:Lspn comet halley.jpg


De komeet 1P/Halley, ook bekend als de komeet (van) Halley, is een van de bekendste en helderste periodieke kometen. De komeet is genoemd naar Edmond Halley, die voor het eerst vaststelde dat kometen waarover in de geschiedenis geschreven was, volgens een bepaald patroon verschenen, zodat ze dezelfde komeet moesten zijn. Hij voorspelde dat de komeet in 1758 zou terugkeren. Deze voorspelling klopte. De verschijning in 1758 was op Hawaï groot nieuws: daar werd de komeet gezien als de aankondiging van de aanstaande heerschappij van koning Kamehameha I.
De komeet van Halley heeft een omlooptijd van ongeveer 76 jaar. De oudst bekende waarneming dateert waarschijnlijk uit 466 voor Christus.[1] Onder andere Chinese, Babylonische en oud-Europese astronomen omschreven de komeet. De laatste passage van de aarde was in 1986, hoewel de komeet toen nauwelijks met het blote oog te zien was. In 2061 wordt de komeet Halley weer verwacht.
In 1986 passeerde de ruimtesonde Giotto de kern van de komeet. De beelden die Giotto doorstuurde, toonden voor het eerst de vorm van zo'n kern.Geen opmerkingen:

Een reactie posten