zondag 26 januari 2014

Zweden en de euro

Zweedse euromunten bestaan niet. Er zijn er geen in omloop en er bestaat geen officieel ontwerp. Toch staat vast dat er ooit Zweedse euromunten zullen komen. Wanneer dat gaat gebeuren, is onbekend. Tot die tijd blijft de Zweedse munteenheid de Zweedse kroon, waarvan de ISO 4217-code SEK is.
Zweden is lid van de Europese Unie en heeft ten aanzien van de invoering van de euro als munteenheid, anders dan bijvoorbeeld Denemarken en het Verenigd Koninkrijk bij de onderhandelingen van het Verdrag van Maastricht geen uitzonderingspositie, ofwel 'opt-out', kunnen bedingen.
Hoewel Zweden de verplichting heeft om, zodra het aan de financieel-economische voorwaarden voor toetreding voldoet, de euro als nationale munteenheid in te voeren, ziet het land inmiddels jaren kans om de invoering uit te stellen.
De Zweedse oplossing is: één van de voorwaarden voor toetreding tot de eurozone is deelname, gedurende ten minste twee jaar, aan het wisselkoersmechanisme II (WKM II/ERM II). Zonder zo'n deelname, geen euro. Zweden doet niet mee aan het wisselkoersmechanisme.
Als Zweden zou toetreden tot het WKM II, is het vrijwel zeker dat het land onmiddellijk aan de eisen voor invoering van de euro zou voldoen. In Europese kringen wordt er geen geheim van gemaakt dat men de mening is toegedaan dat Zweden de invoering van de euro bewust vertraagt. Desondanks komt het land er mee weg, mede omdat er geen echte sancties mogelijk zijn.
Denemarken heeft ook géén euro-verplichting, maar neemt wel deel aan het wisselkoersmechanisme II en kondigde in november 2007 aan om, na ratificatie van het Verdrag van Lissabon, een nieuw referendum over de invoering van de euro uit te schrijven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten